Банк-регулятор заборонив використовувати в договорах дрібний шрифт і приховувати додаткову інформацію

Про те, що зміни до вимог, що належать до банківських договорів і стосуються розкриття всієї наданої інформації про послуги, набрали чинності в цей вівторок, 27 квітня 2021 року, повідомляє пресслужба НБУ.

З цього дня, банки зобов'язані детально описувати всі свої послуги як в договорах про відкриття вкладу, так і при видачі будь-якої позики, кредиту або супроводу відкритого рахунку. Вимоги НБУ також включають точні вказівки: дати Повернення депозиту або вкладу; інформацію про те, чи може банк самостійно збільшити термін дію вкладу, а в кредитному договорі ще й уточнити повний перелік і вартість всіх додаткових послуг або умов, що змінюють процентну ставку і суму регулярного платежу. При цьому розмір шрифту повинен бути розбірливим і не менше, ніж одинадцятий типографський кегль.

Крім цього, фінансовим установам суворо забороняється включати в Угоди пункти, що не відповідають чинним законодавчим нормам. Наприклад, що не дозволяють клієнту подавати на банк позов до суду або скаргу в правоохоронні органи. Не дозволяється змінювати умови чинного договору і вимагати оплату ненаданих, нав'язаних або ненаданих послуг.

Втім, такі зміни не поширюються на публічну частину договорів про послуги - "оферту", а тільки на ті угоди, які клієнт фінансової установи підписує власноруч. У тому числі й на ту, що стосується надання послуг, і приєднується додатково. Однак, публічна частина договору, не може і не повинна вступати в розбіжність з індивідуальною частиною договору.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що з'явилася інформація щодо роботи банківських установ на травневі свята.

Популярні новини зараз

Поштову скриньку відкриватимемо зі сльозами: якими платіжками здивують кожного українця

Її розробили італійці: як виглядав рідкісний ЗАЗ "Таврія" із мотором від відомої іномарки

Пляшка коли та 5 літрів води: названий спосіб, який допоможе швидко позбутися колорадського жука

Вся підготовка - це 5 годин на полігоні, а потім - у пекло на фронт: історія українського воїна, який зник безвісти

Показати ще

Також раніше наш портал повідомляв про те, що якщо пенсіонер не визначиться з банком, де повинен отримувати виплати, до вересня 2021 року, то йому автоматично відкриють рахунок в "Ощадбанку".

А до цього ми розповідали про те, що українців змусять всіх віднести гроші в банк і заплатити з них 5 відсотків податку.